Het boek “Inspiratie” van Ap Dijksterhuis heb ik met veel plezier gelezen. In deze blog deel ik de belangrijkste inzichten en leg ik een link naar enthousiasme.

Inspiratie lijkt iets magisch, beschrijft Dijksterhuis. Een onverklaarbaar gevoel dat plotseling opduikt en ons voortstuwt in een richting die we misschien niet eens kenden. Alsof iets je de weg wijst. Het kan overkomen als een bovennatuurlijke ervaring, maar Dijksterhuis maakt in het boek duidelijk dat de boodschappen uit ons onbewuste komen. Hiermee legt hij een link met het slimme onbewuste, waar hij eerder al een inspirerend boek over schreef.

In het boek worden drie vormen van inspiratie beschreven:

1. Evocatie, een inzicht dat je de weg wijst naar je roeping.

2. De inval, een idee of een oplossing voor een probleem.

3. Flow, de inspiratie tijdens het proces zelf.

Hij gaat ook in op de wetenschap achter inspiratie. Gedichten die geschreven zijn in een geïnspireerde toestand worden bijvoorbeeld als inspirerender beschouwd door lezers. Er wordt ook een link gelegd met openheid en geluk. De link met enthousiasme wordt in het boek helaas nog niet beschreven.

Wanneer ik de inzichten over inspiratie leg naast mijn onderzoek naar enthousiasme (o.a. aan de Universiteit Leiden), lijkt er een sterke overlap te zijn tussen de begrippen. Enthousiasme is net als inspiratie iets positief, activerend en doelgericht. Mogelijke verschillen zitten in de mate van actiegerichtheid en de specificiteit van het doel. Enthousiasme ontstaat vaak wanneer een doel binnen handbereik is en je direct wordt aangezet tot actie. Bij inspiratie is dat doel niet altijd binnen handbereik. Soms is het nog abstract, moet het nog sluimeren en komt de actie pas later. Enthousiasme gaat gepaard met een hoog energie-niveau. Inspiratie kan daarentegen ook iets minder intens worden beleefd. De acties die er uit volgen zijn vaak nog niet direct duidelijk. Dus het hoge energie niveau is op dat moment nog niet nodig. Tot slot heeft enthousiasme ook een sociale component. Het is aanstekelijk, je neemt anderen erin mee. Al is dit aspect ook relevant voor inspiratie, of wellicht is dit het moment dat inspiratie in enthousiasme overslaat.

Hoe dan ook. Inspiratie en enthousiasme zijn magnifieke danspartners. Ik ga zeker nog eens wat dieper duiken in aard van die dans. Wat mij betreft is het boek “Inspiratie” in elk geval een aanrader voor iedereen die zijn creatieve potentieel wil ontsluiten en zijn doelen wil bereiken!

Hier meer informatie over mijn boeken over enthousiasme